Lär dig första hjälpen på svenska! Kolla in vår kurskalender för att upptäcka våra öppna första hjälpen-kurser. Klicka här >

Vanliga frågor och svar

Otamme mielellämme vastaan palautetta ja kommentteja!

Kurssin jälkeen pääset antamaan palautetta esimerkiksi suoraan etusivultamme. Klikkaa kurssihaun alla olevaa linkkiä ”Onko sinulla kurssikohtainen koodi?” ja kirjoita siihen ensiapukurssilla saamasi koodi palautteen jättämiseen ja kirjaudu.

Toinen vaihtoehto on lähettää meille avointa palautetta täältä löytyvän lomakkeen kautta tai sähköpostia osoitteeseen ensiapukoulutus@redcross.fi

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!

Järjestämme mielellämme tilauskoulutuksia organisaatioiden henkilöstölle, ryhmille esimerkiksi harrastetoimintaan tai vaikkapa osana työpaikan virkistyspäivää.

Tarjouspyynnön voit lähettää meille sähköisen lomakkeen kautta.

Jos haluat lisätietoja tilauskoulutuksista, kurkkaa yhteystiedot myyntitiimillemme.

Mikäli et pääsekään osallistumaan kurssille, peruutathan paikkasi mahdollisimman nopeasti. Peruutus tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssia. Tämän jälkeen tulleista peruutuksista peritään 50 % kurssin hinnasta. Peruuttamattomasta kurssista peritään koko kurssin hinta.

Löydät perumista varten linkin saamastasi kurssivahvistuksesta.

Voit myös soittaa asiakaspalveluumme numeroon 0400 112 113 tai lähettää sähköpostia osoitteeseen ensiapukoulutus@redcross.fi 

Työterveyshuolto arvioi organisaationne tarvittavan ensiapuvalmiuden työpaikkaselvityksen yhteydessä ja sen pohjalta luodaan suunnitelma, kuinka ensiapuvalmius työpaikallanne toteutetaan.

Työpaikan ensiapuvalmiuden määrää ja tarvittavaa ensiapukoulutusta arvioitaessa arvioidaan samalla työpaikan tapaturmariski, joka oleellisesti vaikuttaa tarvittavan ensiapuvalmiuden määrään. Tapaturmariskiä arvioidessa otetaan huomioon mm. millaisia riskejä ja vaaroja työympäristössä on, mikä on riskien suuruus ja todennäköisyys sekä kuinka merkittäviä nämä riskit ovat yleisen turvallisuuden kannalta.

Vähäisen, ilmeisen ja erityisen riskin työympäristöihin on omat suosituksensa ensiapukoulutuksen laajuudesta.

Lue täältä kattava pakettimme työpaikan ensiapuvalmiudesta.

Keskustelemme myös mielellämme kanssasi ensiapukoulutuksen tarpeista työpaikallenne. Ota meihin yhteyttä!

Punainen Risti noudattaa kursseillaan EFAC -järjestelmän (European First Aid Certificate) mukaisia laatuvaatimuksia, jotka säätelevät myös ryhmäkokoa.

Näin varmistetaan, että jokainen lähikoulutuksen osallistuja saa harjoitella riittävästi ja saa parhaan mahdollisen oppimistuloksen ensiapukurssilta.

Webinaarikoulutuksessa ryhmäkoko on maksimissaan 20 henkeä.

Tutustu täällä SPR ensiapukursseihin.

Mikäli todistuskortin voimassaolopäivä on mennyt umpeen ja pätevyytesi on päättynyt, tulee sinun osallistua SPR Ensiapukurssi EA 1® -kurssille uudestaan, jotta saat voimassaolevan todistuksen.

Vanhentunutta pätevyyttä ei voi päivittää vaan se pitää uusia.

Onko sinulla kysyttävää pätevyyden päivittämisestä tai uusimisesta? Ota meihin yhteyttä, autamme mielellämme.

Voit käydä kurssit esimerkiksi näin: SPR Ensiapukurssi EA 1® → kolmen vuoden kuluttua SPR Hätäensiapukurssi 4 t®, joka päivittää SPR Ensiapukurssi EA 1® -todistuksen seuraavaksi kolmeksi vuodeksi → kolmen vuoden kuluttua SPR Ensiapukurssi EA 2® → kolmen vuoden kuluttua SPR Hätäensiapukurssi 4 t®, joka antaa SPR Ensiapukurssi EA 2® -todistukselle kolme vuotta lisäaikaa. Tämän jälkeen kierros alkaa alusta. Koulutuksista saatavat todistukset ovat voimassa kolme vuotta kerrallaan.

Mikäli olet käynyt Punainen Risti Ensiavun järjestämän SPR ensiapukurssin, pätevyystietosi löytyvät OmaEnsiaputodistus-palvelusta.

Kirjaudu palveluun täällä >

 • Kirjaudu sisään aiemmin luomillasi tunnuksilla.
 • Mikäli et muista tunnuksia, paina ”Salasana unohtunut?”
 • Täytä kenttään sama sähköpostiosoite, jota olet käyttänyt ilmoittautuessasi ensiapukurssille ja joka on rekisteröity järjestelmäämme.
 • Saat sähköpostiisi linkin salasanan palauttamiseen.
 • Klikkaa sähköpostissa olevaa linkkiä ja sivu salasanan asettamiseen aukeaa selaimeesi.
 • Anna uusi salasana ohjeiden mukaisesti.
 • Kirjaudu sisään ja näet omat pätevyystietosi.

Mikäli tarvitset pätevyyden päivittämistä tai kurssin suorittamista uudelleen, tutustu kurssikalenteriimme.

Huomaathan, että edellisen pätevyyden tulee olla voimassa, kun osallistut päivittävälle kurssille.

Lue lisää SPR ensiaputodistuksista ja ensiapupätevyydestä

Punainen Risti Ensiavun toiminta perustuu maksullisen ensiapukoulutuksen järjestämiseen, jolla katetaan koulutustoiminnasta aiheutuneet kulut sekä ensiapuohjelmien kehittäminen. Kouluttajamme ovat kiiteltyjä alan ammattilaisia, joista jokaisella on Ensiavun ja terveystiedon kouluttaja ETK® -pätevyys ja joille kouluttaminen on palkallinen päätyö.

Koska Punainen Risti Ensiavun omistaa sataprosenttisesti Suomen Punainen Risti, mahdollinen tuotto ohjataan järjestön kotimaan ensiapuvalmiuden ja ystävätoiminnan tukemiseen. Osallistumalla Punaisen Ristin ensiapukurssille luot turvaa omalle lähipiirillesi sekä koko Suomelle.

Lue lisää Suomen Punaisen Ristin toiminnasta.

Mikäli olet suorittanut SPR Ensiapukurssi EA 1®– tai SPR Ensiapukurssi EA 2®-koulutuksen kolmen vuoden sisällä, voit päivittää pätevyytesi ja todistuskorttisi kaikilla hätäensiapukursseillamme:

SPR Hätäensiapukurssi 4 t®

SPR Hätäensiapukurssi 4 t® verkkokoulutus

SPR Hätäensiapukurssi 8 t ®

SPR Hätäensiapukurssi 8 t® verkkokoulutus

Tällöin saat kolme vuotta lisäaikaa ensiapupätevyyteesi. Voit suorittaa ensiavun kertauskurssin vain kerran, jonka jälkeen alkuperäinen ensiapukoulutus tulee suorittaa uudelleen. SPR Ensiapukurssi EA 2® -koulutukseen osallistuminen vaatii voimassa olevan SPR Ensiapukurssi EA 1® -pätevyyden.

Huomaathan, että edellisen pätevyyden tulee olla voimassa, kun osallistut ensiavun kertauskurssille.

Mikäli kortin voimassaolopäivä on mennyt umpeen, tulee sinun osallistua SPR Ensiapukurssi EA 1® -kurssille uudestaan, jotta saat voimassaolevan todistuksen. Vanhentunutta pätevyyttä ei voi päivittää vaan se pitää uusia.

Onko sinulla kysyttävää pätevyyden päivittämisestä tai uusimisesta? Ota meihin yhteyttä, autamme mielellämme.

Punaisen Ristin ensiapukoulutuksen voit suorittaa myös direktiivien mukaisena kuorma- ja linja-autonkuljettajien ammattipätevyyden jatkokoulutuksena, jolloin siitä saa SPR ensiaputodistuksen sekä ammattipätevyysmerkinnän Liikenne- ja Viestintävirasto Traficomin ylläpitämään ammattipätevyysrekisteriin.

Kuorma- ja linja-autonkuljettajien ammattipätevyyden jatkokoulutukset ovat ryhmäkursseja ja järjestetään tilauksesta.

Huom. Tilaus tulee tehdä vähintään 14 päivää ennen koulutuksen alkua, jotta tarvittavat ennakkoilmoitukset saadaan tehtyä.

Koulutuksesta voi saada 1-2 ammattipätevyysmerkintää, riippuen koulutuksesta ja käytettävästä ohjelmasta. Koulutus antaa perustiedot ja -taidot ensiavun aiheista tieliikenteen ammattikuljettajille.

Kurssin sisällössä ja sen koulutuksessa otetaan huomioon ammattiliikenteeseen liittyvät riski- ja onnettomuustilanteet, sekä kuljettajan oma terveys ja turvallisuus ammattiliikenteen näkökulmasta.

Pyydä tarjous tilauskoulutuksesta tai ota meihin yhteyttä niin keskustellaan lisää!

SPR ensiapukurssien sisällöt ja kouluttajat sekä verkkokoulutukset täyttävät Kelan ja sairausvakuutuslain edellytykset työpaikan ensiapuvalmiuden ylläpidosta osana työterveys- ja työsuojelutoimintaa.

Kelan ohjeistuksen mukaisesti korvauksen saamisen edellytyksenä on

 • työterveyshuollon ammattihenkilön tekemä työpaikkaselvitys
 • työpaikkaselvityksessä arvioitu tapaturmariski ja sen perusteella ensiapukoulutuksen ja -välineiden tarve
 • todetut tarpeet on kirjattu työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan.

Työterveyshuollon ammattihenkilön tarpeelliseksi katsoman ensiapukoulutuksen kustannukset hyväksytään, kun kouluttaja on terveydenhuollon ammattihenkilö eli

 • terveydenhoitaja
 • sairaanhoitaja
 • kätilö
 • fysioterapeutti
 • hammaslääkäri
 • lääkäri
 • nimikesuojattu ammattihenkilö eli lähihoitaja (perustason ensihoito tai sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala)
 • pelastaja
 • palomies-sairaankuljettaja
 • lääkintävahtimestari-sairaankuljettaja

Lisäksi kouluttajalta edellytetään aina, että hänellä on ensiapukouluttajan lisäkoulutus. Meidän jokaisella kouluttajallamme on Ensiavun ja terveystiedon kouluttaja ETK® -pätevyys, joka täyttää nämä edellytykset.

Lue korvattavuudesta lisää Kelan nettisivuilta.

Punaisen Ristin ensiavun koulutusohjelmien mukaiset ensiapukoulutukset ovat henkilösertifioituja koulutuksia.

Osallistujan suoritus viedään pätevyysrekisteriin ja hän saa ensiapupätevyyden kolmeksi vuodeksi.

Avoimiin ensiapukoulutuksiimme sisältyy aina todistuskortti, jolla voit todentaa ensiapupätevyytesi esimerkiksi työpaikalla, asiakasyrityksille tai harrastustoiminnassa. Todistuskortin saat postitse kotiosoitteeseen, kun olet suorittanut kurssin hyväksytysti. SPR ensiaputodistuksen saat myös mobiilitodistuksena, jolloin se kulkee aina mukanasi älylaitteessa tai tietokoneessa, ja on helppo esittää tarvittaessa.

Tilauskoulutuksissa todistuskortti on aina maksullinen lisäpalvelu. Voit tilata todistuskortin osallistujille samalla kun tilaat koulutuksen.

Lue lisää SPR ensiaputodistuksista ja ensiapupätevyydestä

Vanhan malliset (muovikortti) todistukset poistuivat käytöstä 1.1.2020 alkaen eikä uusia enää saa. Näin ollen kadonneen kortin tilalle ei voida kirjoittaa vanhaa muovikorttia.

Mikäli olet käynyt SPR ensiapukurssin ennen 1.1.2020, ole yhteydessä ensiapukoulutus@redcross.fi tai  p. 0400 112 113.

Mikäli olet käynyt SPR ensiapukurssin 1.1.2020 jälkeen, ole yhteydessä tuki@patevyys.fi tai p. 010 201 4040.

Tervetuloa kertaamaan tiedot ja taidot SPR ensiapukurssille – tutustu kurssikalenteriimme täällä.

Image

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss för att hitta den utbildning i första hjälpen som passar dina behov.