Ensiaputaito on osa työturvallisuutta

Kaksi miestä harjoittelee kylkiasentoon kääntämistä.

Sisärakentamisen taitaja Inlook Oy tarjoaa jokaiselle työntekijälleen Punaisen Ristin ensiapukurssin.

teksti: Maarit Seeling | kuvat: Leena Koskela

Mitä tehdä, jos työkaveri vieressä alkaa yhtäkkiä haukkoo henkeä ja tuupertuu maahan? Entä jos kollega putoaa rakennustelineeltä tai saa syvän haavan? Jos mökkimatkalla osuu ensimmäisenä kolaripaikalle?

Nämä ja monet muut syyt kokosivat kesäkuussa parinkymmenen hengen työporukan sisärakentamiseen erikoistuneesta Inlook Oy:stä Helsingin Vuosaareen. Menossa oli SPR Ensiapukurssi EA 1® ja sen ensimmäinen lähiopetuspäivä, jossa opeteltiin ensiavun alkeita. Mukana oli niin ensikertalaisia kuin tietojensa päivittäjiä.

Tutustu täällä SPR Ensiapukurssi EA 1® -koulutukseen >

Inlook on tarjonnut jo 15 vuoden ajan kaikille halukkaille työntekijöilleen mahdollisuuden osallistua ilmaiseksi ensiapukoulutukseen.

– Työntekijämme toimivat työmailla, ja rakennusalan tehtävissä on aina riskejä. Työnantajana koemme, että mahdollisimman monen on hyödyllistä osata edes ensiavun alkeet. Niiden hallinnan pitäisi kuulua oikeastaan yleissivistykseen. Kaikkien pitäisi hankkia edes jonkinlaiset valmiudet, Inlookin Etelä-Suomen aluepäällikkö Petri Eklund toteaa.

Meille on ollut tärkeää, että jokainen kurssin käynyt saa myös ensiapukortin suorituksestaan. Kortti on osoitus muodollisesta pätevyydestä.

Hän kertoo yhtiön kokeneen, että Punaisen Ristin ensiapukurssin käyneet ovat saaneet juuri sellaista koulutusta ensiapuasioissa, joita työmailla tarvitaan, ja että kurssin käynyt osaa tosipaikan tullen oikeasti tehdä jotakin – ja mahdollisesti pelastaa autettavan hengen.

Lue lisää ensiapukoulutuksesta yrityksille ja yhteisöille >

Taitoja myös vapaalle

Inlookissa on tapana laittaa noin kerran vuodessa sähköpostilla henkilöstölle kysely, keiltä kaikilta löytyisi kiinnostusta osallistua ensiapukurssille. Sisäkattoasentaja Joni Lamberg on yksi tällä kertaa työnantajan tarjoukseen tarttuneista.

– Kaverin kanssa tuumittiin, että ensiapukurssista voisi olla hyötyä. Voihan työkavereille sattua ihan sairaskohtauskin, jolloin tarvitaan elvytystaitoja. Samoin vapaa-ajalla ja työmatkoilla voi tapahtua jotain, jolloin olisi hyvä tietää mitä tehdä ennen kuin hoitohenkilökunta ehtii paikalle, Lamberg pohtii.

Ensimmäistä kertaa ensiapukurssilla mukana oleva työsuojeluvaltuutettu Esa Tukiainen on Lambergin kanssa samoilla linjoilla.

Toki minulla on jonkinlainen käsitys ensiavusta, mutta en ole onneksi joutunut tosipaikkaan. Koskaan ei kuitenkaan voi tietää, milloin se osuu kohdalle.

Logistiikkapäällikkö Juha Lehtimäki on paikan päällä päivittämässä omia ensiaputaitojaan.

– Kurssisuoritukset vanhenevat, joten pyrimme tarjoamaan mahdollisuuden täydennyskoulutukseen viimeistään ennen sitä, Lehtimäki kertoo.

Työntekijöiden osallistumisinto on ollut kiitettävää. Jokainen tarjottu kurssi on varattu täyteen. Lehtimäki luonnehtii yrityksen linjaksi ”kaikki pääsevät, mutta ketään ei pakoteta”. Tällä kertaa Vuosaaressa oli yhtiön Helsingin työntekijöitä, mutta lisäksi Inlook järjestää koulutustapahtumia alueittain.

Inlookin toimialalla on tarvetta ensiaputaidoille jo lainsäädännön vuoksi. Asentajilta kysytään usein työmailla ensiapukoulutuksen ja kortin perään.

– Ihan jokaisen olisi hyvä käydä ensiapukurssi. Laki toki asettaa työnantajalle tiettyjä velvoitteita, mutta Inlook ylittää kurssituksissa minimivaatimukset, Lehtimäki arvioi.

Lue lisää työpaikan ensiapuvalmiudesta ja mitä työnantajan tulee huomioida >

Sattuma ei katso paikkaa

Asennustyöhön liittyy omat riskinsä hyvin hoidetuillakin työmailla. Välillä toimitaan korkeilla telineillä, eikä välttämättä kaikkein tavallisimmissa olosuhteissa. Lisäksi työpaikkojen olosuhteet vaihtelevat, ja kohteissa voi olla samanaikaisesti useiden eri yritysten työntekijöitä. Toinen yritys ei voi aina ainakaan heti vaikuttaa toimintatapojen turvallisuuteen.

– Ensiapukoulutus on osa yrityksen työturvallisuutta. Siksi on tärkeää, että mahdollisimman monella on ainakin perustaidot hanskassa, Lehtimäki toteaa.

Punaisen Ristin ensiapukoulutus sisältää teoriaopetuksen lisäksi aina runsaasti käytännön harjoituksia. Kurssin painopisteet valitaan kunkin yrityksen tavoitteita parhaiten palveleviksi.

– Tämän koulutuksen aikana opetamme toimimaan yleisissä onnettomuustilanteissa, samoin mitä tehdä, jos toinen menettää tajuntansa, on shokissa, saanut sairauskohtauksen tai vaikuttaa elottomalta. Kertaamme elvytyksen ja siihen liittyvät asiat, miten verenvuoto tyrehdytetään, miten paine- tai kiristysside tehdään ja niin edelleen, SPR Ensiavun ja terveystiedon kouluttaja ETK® Jukka Antikainen listaa.

Koulutus on kaksipäiväinen, ja siitä saatava todistus on voimassa kolme vuotta. Ensiapukurssiin voi kuulua myös verkko-opetusta. Sisällöt täyttävät Kelan ja sairausvakuutuslain ehdot työpaikan ensiapuvalmiuden ylläpidosta osana työterveys- ja työsuojelutoimintaa. Ensiapukoulutus ehkäisee työtapaturmia jopa ennalta, kun kurssilla kiinnitetään huomiota työpaikan mahdollisin riskipaikkoihin.

Ensiaputaitoja kotitarpeisiin

Tähän mennessä Inlookin 500 työntekijästä noin 100 on käynyt vähintään SPR Ensiapukurssi EA 1®:n – jotkut jo useamman kerran, kun koulutuksia on täytynyt päivittää. Koulutuksen käyneet kirjataan yhtiön sisäiseen HR-ohjelmaan. Tavoitteena on, että jokaisella työpaikalla olisi ensiaputaitoisia ihmisiä. Myös Punainen Risti kirjaa kaikki kurssin suorittaneet ja lähettää pyydettäessä muistutukset silloin, kun pätevyydet kannattaisi uusia.

– Rakennusalalla on tehty paljon onnettomuuksien ehkäisemiseksi ennalta. Mietimme tarkoin työtavat ja -asennot ja käytämme suojavälineitä. Vapaa-aika ei ole välttämättä yhtä hyvin suunniteltua. Itseäni motivoi ensiapukoulutuksiin tarve tietää mitä tehdä, jos vaikkapa lapsille sattuu kotona jotain, Petri Eklund huomauttaa.

Kertaaminen on välttämätöntä. Taidot unohtuvat, kun niitä ei käytä.

Metallimies Jan Tallbacka kertoo joutuneensa töissä tilanteeseen, jossa ensiaputaitoja olisi tarvittu.

– Onneksi porukassa oli toinen, joka tiesi, mitä tehdä. Olen lähtenyt ihan tosissani oppimaan asioita, vaikka kurssi onkin minulle kertausta. Kortti oli kuitenkin päässyt vanhentumaan, ja kai ne menetelmätkin kehittyvät. Olen kiinnostunut myös jatkokursseista. Varmasti tuo aikaisempi tapahtuma vaikuttaa taustalla, Tallbacka sanoo.

Järjestelmäseinäasentajat Lasse Koskinen ja Ivo Schleicher harjoittelevat uutterasti puristus- ja kiristyssiteiden tekemistä. Kumpikin on saattamassa ensiapukorttiaan ajan tasalle. Yli 15 vuotta Inlookilla työskennellyt Schleicher muistelee olleensa vastaavalla kurssilla ainakin kaksi kertaa aikaisemmin.

– Kertaaminen on välttämätöntä. Taidot unohtuvat, kun niitä ei käytä. Lisäksi menetelmät ja elvytystekniikat kehittyvät, joten aina on uutta opittavaa. Meille uusi asia tällä kertaa oli kiristysside. Kurssien käyminen ja harjoitteleminen antavat toivottavasti tosipaikassa toimintavarmuutta – vaikka me emme onneksi ole näitä taitoja toistaiseksi käytännössä tarvinneet, miehet sanovat.

Millä mallilla ensiaputaidot teidän yrityksessä ovat?

Tutustu kurssivalikoimaamme ja varmista työpaikkasi ensiapuvalmius tilaamalla ensiapukoulutus henkilöstöllesi!

Image

Voimmeko olla avuksi?

Ota meihin yhteyttä ja etsitään sinun tarpeisiisi sopiva ensiapukoulutus.