Usein kysytyt kysymykset

Ensiapukurssien voimassaoloaika


K: Minulla on mennyt SPR Ensiapukurssi EA 1® -kortti vanhaksi. Kuinka saan uusittua ja päivitettyä todistuksen vaivattomasti?

V: Mikäli olet suorittanut SPR Ensiapukurssi EA 1® -koulutuksen kolmen vuoden sisällä, voit päivittää todistuksesi kaikilla SPR:n Hätäensiapukursseilla 4-8 t®, myös SPR Hätäensiapukurssi 4 t® verkkokoulutuksella. Tällöin saat kolme vuotta lisäaikaa todistukseesi. Kertauksen voi suorittaa yhden kerran.

Mikäli kortin voimassaolopäivä on mennyt umpeen, tulee sinun osallistua SPR Ensiapukurssi EA 1® -kurssille uudestaan, jotta saat voimassaolevan todistuksen.

K: Mistä tiedän, onko ensiapukoulutukseni voimassa?

V: Jos olet hukannut todistuksesi, ole ensisijaisesti yhteydessä siihen tahoon, joka koulutuksesi on järjestänyt.

K: Miten voin päivittää SPR Ensiapukurssi EA 1® / SPR Ensiapukurssi EA 2® -kurssin?

V: Voit päivittää kurssin osallistumalla samaiselle kurssille uudestaan kolmen vuoden sisällä edellisestä kurssista tai osallistumalla kertauskurssille. Kertauskurssiksi soveltuvat kaikki SPR Hätäensiapukurssi 4-8 t® -koulutukset sekä SPR Hätäensiapukurssi 4 t® verkkokoulutus. Kertauksen voi suorittaa yhden kerran.

K: Todistuskortti on kadonnut, mistä saan uuden kortin?

V: Vanhan malliset (muovikortti) todistukset poistuivat käytöstä 1.1.2020 alkaen eikä uusia enää saa. Näin ollen kadonneen kortin tilalle ei voida kirjoittaa vanhaa muovikorttia. Mikäli olet käynyt Punaisen Ristin kurssin ennen 1.1.2020, ole yhteydessä ensiapukoulutus@redcross.fi tai p. 0400 112 113. Mikäli olet käynyt kurssin 1.1.2020 jälkeen, ole yhteydessä help@competenceadmin.com tai p. 010 239 9098.

 

Käytännön ohjeita


K: Missä järjestyksessä ensiapukursseja suoritetaan?

V: Voit käydä kurssit esimerkiksi näin: SPR Ensiapukurssi EA 1® → kolmen vuoden kuluttua SPR Hätäensiapukurssi 4 t®, joka päivittää SPR Ensiapukurssi EA 1® -todistuksen seuraavaksi kolmeksi vuodeksi → kolmen vuoden kuluttua SPR Ensiapukurssi EA 2® → kolmen vuoden kuluttua SPR Hätäensiapukurssi 4 t®, joka antaa SPR Ensiapukurssi EA 2® -todistukselle kolme vuotta lisäaikaa. Tämän jälkeen kierros alkaa alusta. Koulutuksista saatavat todistukset ovat voimassa kolme vuotta kerrallaan.

K: Saanko kurssista todistuskortin?

V: Punaisen Ristin ensiavun koulutusohjelmien mukaiset ensiapukoulutukset ovat henkilösertifioituja koulutuksia, joista osallistujan suoritus viedään pätevyysrekisteriin. Punaisen Ristin kurssilta saa todistuskortin postitse, kun on suorittanut kurssin hyväksytysti.

K: Miksi ryhmäkoko on vain 15 henkilöä?

V: Punainen Risti noudattaa kursseillaan EFAC -järjestelmän (European First Aid Certificate) mukaisia laatuvaatimuksia, jotka säätelevät myös ryhmäkokoa. Näin varmistetaan, että jokainen osallistuja saa mm. harjoitella riittävästi.

K: Haluaisin antaa palautetta kouluttajasta/kurssista

V: Otamme mielellämme vastaan kirjallista palautetta. Palautetta voi antaa jokaisella kurssilla palautelinkin kautta tai kurssin jälkeen samalla lomakkeella tai vaihtoehtoisesti lähettämällä sähköpostia meille.

K: Joudun perumaan osallistumiseni kurssille, miten toimin?

V: Löydät perumista varten linkin saamastasi kurssivahvistuksesta. Voit myös soittaa tai lähettää sähköpostia.

K: Saako teidän kursseistanne Trafille merkintää kuljettajan lisäkoulutuspäiväksi?

V: Kurssilta saa ammattikuljettajan ammattipätevyyskoulutukseen oikeuttavan merkinnän, jos kurssi on ilmoitettu ja rekisteröity asianmukaisesti viimeistään 10 päivää aiemmin Ajovarmaan. Tällöin myös kurssikalenterissamme kurssin otsikossa kerrotaan selkeästi, että tämä kurssi on ammattipätevyyskoulutusta. Kaikki kurssit eivät ole ammattipätevyyskoulutusta, jos olet epävarma, tarkista tämä kurssisihteeriltä.

 

Työpaikkojen ensiapukoulutukset


K: Mikä kurssi pitää olla meidän työpaikalla?

V: Työpaikan ensiapuvalmiudesta löytyy tietoa täältä. Työpaikan ensiapuvalmiuteen ottaa kantaa yrityksen oma työterveyshuolto, joka tehtyään työpaikkakäynnin ja riskikartoituksen antaa suosituksen ensiapukoulutuksesta.

K: Saako työpaikan ensiapukoulutuksesta Kela-korvausta?

V: Työnantaja ja yrittäjä voivat saada korvausta ensiapuvälineistä ja -koulutuksesta osana ehkäisevää työterveyshuoltoa (korvausluokka I). SPR ensiapukurssien sisällöt ja ensiapukouluttajamme täyttävät Kela:n ja sairausvakuutuslain edellytykset työpaikan ensiapuvalmiuden ylläpidosta osana työterveys- ja työsuojelutoimintaa. Lue lisää edellytyksistä Kelan sivuilta.

K: Haluaisin tarjouksen kurssista työpaikalle tai muulle ryhmälle

V: Voit lähettää tarjouspyynnön meille tarjouspyyntölomakkeella tai soittamalla p. 040 864 3559.

 

Yleisiä kysymyksiä


K: Miten ensiapukoulutuksesta saadut varat käytetään?

V: Punainen Risti Ensiapu ei saa lahjoituksia tai avustuksia, joten maksullisten kurssien tuotoilla katetaan koulutustoiminnasta aiheutuneet kulut sekä ensiapuohjelmien kehittäminen. Koska Punainen Risti Ensiavun omistaa sataprosenttisesti Suomen Punainen Risti, mahdolliset voitot ohjataan järjestön kotimaan ensiapuvalmiuden ja ystävätoiminnan tukemiseen. Osallistumalla Punaisen Ristin ensiapukurssille luot turvaa omalle lähipiirillesi sekä koko Suomelle.